| Autor: Tomislav Dolušić, prof. kineziologije

Sve više trenera propagira kraći intenzivniji trening i tvrdi da se njima mogu postići jednaki, ako ne i bolji učinci za tijelo od onih koji se dobivaju svakodnevnim višesatnim vježbanjem u teretani. Takvog je mišljenja i Tomislav Dolušić, prof. kineziologije i autor programa Born2Flow.

“Zaista nije više potrebno trenirati 6 puta po 2 sata tjedno, gubiti vrijeme na dolaske i odlaske u teretanu, ako za to nemaš vremena. To je moguće zato jer se u našem Born2Flow programu primjenjuju najnovija dostignuća u funkcionalnom treningu. Takozvani visoko intenzivan intervalni trening zaista je superioran način treniranja. Nema klasičnog cardio programa, poput beskrajnog trčanja na traci. Trening je kratak, raznolik, zabavan, a može biti i vrlo intenzivan”, govori prof. kineziologije Dolušić.

Trener objašnjava što je Born2Flow: “To je jedinstveni ‘bodyweight’ trening za koju je potrebno samo vlastito tijelo. Trening je temeljen na vrlo prirodnim, fluidnim vježbama s ciljem da „otključaš“ svoje tijelo. Naglasak je na mobilnosti i slobodnim, nesputanim i prirodnim pokretima.”

Trening je namijenjen svima, od potpunih početnika, do vježbača na srednjoj razini, dobro utreniranih rekreativaca kao i profesionalnim sportašima i specijalnim postrojbama vojske i policije. Također je idealan za svaku dob, od djece do umirovljenika, ne postoji donja i gornja granica s tim da svatko vježba u skladu sa svojim nivoom utreniranosti.

Koncept, učestalost vježbanja i očekivani rezultati

“Kroz ovaj program vježbač nauči kako spajati prirodne pokrete i vježbe, dvije, tri ili više njih u jedinstveni flow (protok). Tako se postiže izuzetna sinergija pokreta i disanja, a benefiti za tijelo i um su izuzetni. Napredak se ostvaruje progresijama kao i dužinom, izvođenja vježbi i pokreta”, tvrdi Dolušić i kaže: “S ovim programom razvija se mobilnost, snaga, mišićnofascijalna aktivacija, koordinacija, ravnoteža i postizanje forme i izgleda iz snova. Otključat ćeš se i osjetiti nevjerojatno lakoću u svom tijelu.”

Svatko sam sebi dozira intenzitet tijekom našeg B2Flow treninga, kroz tzv. progresije (teže izvođenje vježbi) i regresije (lakše izvođenje vježbi). Jedan prosječan Born2Flow trening traje „samo“ 20 – 35 minuta u kojem se spajaju vježbe u tzv. FLOW tj. protok, tako da nema stajanja/odmora tijekom treninga.
“Naravno, u svakom trenutku prema potrebi možeš zastati i predahnuti, a tzv. resetovi tijekom B2F treninga služe upravo tome – da osobu kroz fazu aktivnog odmora osvježe i pripreme za „one prave“ vježbe koje slijede.

Zato što se naši B2F programi provode samo s vlastitim tijelom (tzv. bodyweight vježbe) idealni su za provedbu bilo kad i bilo gdje – u stanu, parku, garaži ili na plaži, a možeš ih vježbati i kod naših B2F certificiranih trenera u Hard body Premium Dream gym –u Sopotu u Zagrebu”, poziva trener.

Što se događa u tijelu tijekom intenzivnog treninga?

“Funkcionalni intervalni trening podrazumijeva naizmjenično vježbanje visokim i niskim intenzitetom te razlikujemo tzv. aerobne i anaerobne intervale, koji se smisleno spajaju i nadopunjavaju tijekom Flow treninga. Zato što radeći maksimalnim intenzitetom dolazimo do krajnjih granica, zatim se nakratko oporavimo niskim intenzitetom, pa tako naizmjenično. Tako potičemo metaboličke procese kojima postižemo, svima nama dragi, maksimalni ‘fat burning’, ali istovremeno dobivamo mobilnost, snagu i izdržljivost”, otkriva Dolušić i objašnjava da ovaj tip treninga nije sličan tradicionalnom aerobnom treningu u kojem vježbač ostaje u preporučenoj zoni srčanog ritma/pulsa, ovdje je ideja da se privremeno produži normalna trening zona i dostigne maksimum u radu brzine srca prema dobnoj granici.

U 35 minuta na najvišoj B2F razini, može se potrošiti kalorija kao da si otrčala dužu utrku

“Metabolični kružni trening je stvoren da koristi nekoliko intervala vježbi i odmora zajedno, manipulirajući intenzitet na način da selektira specifične vježbe u obročne vježbe. Tijekom intervala odmora i oporavka od vježbe pojavljuje se tzv. EPOC (Excess Post-Exercise Oxygen Consumption – pretjerana potrošnja kisika nakon tjelovježbe). Fenomen oporavka nakon vježbi visokog intenziteta prije smo nazivali “kisikov dug”, no danas je poznatiji pod akronimom EPOC. Tamo je aerobni sustav potreban da regenerira ATP da povrati anaerobni sustav natrag. Ono što mnogi znanstvenici danas propagiraju je da tip i intenzitet selektivne vježbe može dati veliki utjecaj na metabolički zahtjev i EPOC, što utječe na to kako se netko prilagođava treningu”, tumači Dolušić i nastavlja:
“Tijekom EPOC-a sagorijevamo više kalorija nego bismo tijekom oporavka, dok s vježbama visokog intenziteta, nakon kojih slijedi aktivan oporavak, kalorijska potrošnja ADVANCED BORN2FLOW programa može dosegnuti približno istu razinu kao količina koja se sagori tijekom duže utrke. Taj koncept je bitan za razumijevanje, jer je to glavno objašnjenje zašto ne možeš samo ‘otključati svoje tijelo’ i jačati mišiće, nego ćeš topiti mast tijekom Born2Flow treninga. Dakle, iako su naše Flow vježbe kratke, zbog prirode njihove zahtjevnosti na zalihe tjelesne energije, tijelo se treba poslužiti dodatnom energijom kako bi se napunilo. To povećanje topi masti.”

Velika prednost Born2Flow trening sustava je da se trenira 4 do 5 puta tjedno od 20 do 30 minuta bilo kad i bilo gdje!

Share This Story, Choose Your Platform!

HARD BODY PREMIUM DREAM GYM SOPOT - ZAGREB

Pridruži nam se u našem gym-u